Bodlákový olej – nejen zabiják cholesterolu

Pomalu a jistě si razí cestu do našich kuchyní a snaží se zaujmout místo vedle olivového či slunečnicového oleje, jenž nechybí snad v žádné kuchyni. Bodlákový olej nepochází z bodláků, které běžně vidíme růst nejen v mnoha zahradách. Semena ze kterých je olej lisován, jsou však ze světlice barvířské. Jedná se o rostlinu kvetoucí žlutě. Aktuálně tato rostlina se nejvíce vyskytuje v Indii či ve střední Asii.

kvetoucí bodlák
Bodlákový olej je zásadně lisovaný za studena. Jeho unikátnost spočívá v obsahu množství nenasycených mastných kyselin. Je považován jako jeden z nejlepších olejů na světě! Jedná se o ryzí přírodní produkt. Působí jako prevence proti veškerým civilizačním chorobám. Jelikož je doslova unikátním produktem pro studenou kuchyni, je tak ideální do salátů a jiných studených pokrmů, můžete s ním pokapat i brambory či uvařené těstoviny. Avšak pro jeho velmi prospěšné účinky na lidský organismus ho lze užívat každé ráno na lačný žaludek v podobě jedné čajové lžičky.

Kouzlo účinku bodlákového oleje

·         má pozitivní vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi,
·         napomáhá lepšímu trávení,
·         kladný vliv na rychlejší metabolismus,
·         má vliv na snížení krevního tlaku i hladniny cukru v krvi, ideální olej pro diabetiky,
·         preventivně působí proti krevním sraženinám,
·         je účinný při léčbě žlučníku,
·         je účinný při astmatických záchvatech,
·         je velmi prospěšný při jakémkoliv onemocnění jater,
·         má blahodárný a efektivní účinek při závratích,
·         pomáhá při migréně,
·         má vliv na celkové posílení organismu,
·         je ideálním pomocníkem při problémech s křečovými žílami,
·         osvědčený produkt v rámci léčby různých alergií, jako například je senná rýma.
pole bodláku 

Závěrem

I když na tomto oleji nelze smažit, ani není produktem určeným pro teplou kuchyni, je zcela neocenitelný v rámci studené kuchyně. Zejména léčivými a ojedinělými účinky na lidské zdraví. K dostání je v prodejně se zdravou výživou. Zakoupit lze rovněž prostřednictvím internetu. Rovněž je bez výrazné chuti. Je spíše jemný. Tímto se tak stává více oblíbeným a snadno ho lze konzumovat právě i samotný na lačný žaludek.